CENTENARY SQUARE

The redevelopment of Centenary Square provides a new civic space within the heart of Birmingham and, a setting for some of the city’s most important public buildings and planned new development sites. 

 

A grid of slender columns, providing light and event infrastructure, defines the square and urban volume. Below this grid lies a layered landscape with a granite paving surface, groves of Maple, Ginkgo, Cherry and Birch trees and a large ‘mirror pool’ water-feature. 

 

The resultant space is one which has a clear identity; a backdrop to both communal events and personal experiences at all times of the year. It is both formal and informal; intimate and expansive.

 

CLIENT

LOCATION

STATUS

CONSULTANTS

AWARDS

Birmingham City Council

Birmingham

Completed 2019

AECOM

Regional Finalist,

Civic Trust Awards 2020

Winner, West Midlands Construction Project of the Year, 2019

Winner, RIBA Competition, 2014

Lighting

Columns

Planting

Water

Infrastructure

Surface